ایران و جهان

مردم سیستان و بلوچستان همچنان در صف گاز/ بازار در دست دلالان

خبرگزاری مهر – گروه استان‌ها، فرشته بامری؛ امروزه نه تنها توسعه، بلکه ادامه زندگی نیز نیازمند انرژی است و انرژی نقش مهمی در توسعه و رفاه اقتصادی کشورها ایفا می‌کند.

از این رو دسترسی مردم سیستان و بلوچستان به عنوان آخرین استان در کشور که به شبکه خانگی متصل می‌شود دستاورد خوبی بود که طی ساله‌های اخیر عملیاتی شد اما آنچه که حائز اهمیت است اینست که کار شبکه گذاری گاز در این استان مرزی هنوز به اتمام نرسیده و به استثنا ساکنان شهرهای بمپور، ایرانشهر و محمدان بسیاری از شهروندان گاز مصرفی خود را با سیلندر تهیه می‌کنند.

طبق رسم هرساله معمولاً با فرا رسیدن فصل سرما موضوع کمبود سیلندرهای گاز هر روز در یکی از شهرستان‌های استان سیستان و بلوچستان خبر ساز می‌شود که پیش از این نیز در خبرها و گزارش‌های مختلفی در خبرگزاری مهر به آن اشاره شده است اما در این نوشتار جدای از نقش مسئولان دولتی برای حل این مشکل به موضوع دخالت دلال‌ها و افراد سودجو در بوجود آمدن این موضوع اشاره شده است.

قیمت سیلندر گاز هم مانند کالاهای اساسی افزایش چند برابری پیدا کرده است

مهدی خوشخو یکی از شهروندان زاهدانی در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: متأسفانه قیمت سیلندر گاز هم مانند کالاهای اساسی دیگر در بازار آزاد افزایش چند برابری پیدا کرده است و خدا می‌داند با سرد شدن بیشتر هوا قیمت هر سیلندر به چند هزار تومان برسد.

وی افزود: بنده معمولاً اول صبح سر کار می‌روم و شب به خانه بر می‌گردم و وقت آن را ندارم که در صف سیلندر گاز بایستم بنابراین مجبورم برای تأمین گاز بدون صف مبلغ هنگفتی را بپردازم که از ۲۵ تومان شروع و گاهی به ۵۰ هزار تومان هم ختم می‌شود.

وی تصریح کرد: معمولاً هرساله در چنین ایامی سودجویان از این صف‌ها به نفع خود بهره برداری می‌کنند و پس از تهیه سیلندر های گاز از طریق دوستان و آشنایان خود، آنها را به قیمت گزافی در بازار آزاد می‌فروشند.

این شهروند زاهدانی گفت: سودجویان بدون هیچ هراسی در بازار جولان می‌دهند به طوری که در همسایگی ما فردی با گرفتن ۲۵ هزار تومان سیلندر خالی را درب منزلش تحویل می‌گیرد و دو ساعت بعد سیلندر پر را تحویل می‌دهد.

وی افزود: قطعاً لازم است تا با این افراد برخورد شود و با شرکت‌های سیلندر پرکنی که خارج از شبکه نیز اقدام به توزیع سیلندر گاز مایع می‌کنند به شدت برخورد شود.

خوشخو تصریح کرد: متأسفانه در چنین شرایطی که نیاز مردم به سیلندرهای گاز بیشتر می‌شود نقش واسطه‌ها و دلال‌ها هم پر رنگ تر می‌شود.

سودجویان بدون هیچ هراسی در بازار جولان می‌دهند

رضا بخشی، دیگر شهروند زاهدانی در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: انتظار در گرما و سرمای خشک استان سیستان و بلوچستان برای دریافت کپسول گاز سخت و دشوار است و گاهی اوقات باید از صبح تا شب در صف بایستیم تا بتوانیم یک سیلندر گاز دریافت کنیم.

وی افزود: گاهی وقتی که در انتظار دریافت سیلندر گاز می‌گذرانیم آنقدر زیاد است که افرادی کپسول خود را در صف می‌گذارند و می‌روند تا به کارهایشان برسند.

وی تصریح کرد: بعضی روزها می‌بینیم که افرادی چندین سیلندر را با گاری حمل می‌کنند و پس از تحویل سیلندر گاز آنها را در بازار آزاد آن هم به قیمت گزاف می‌فروشند.

وی بیان کرد: جایگاه‌های توزیع گاز باید بدانند که کدام یک از مشتریان آنها گاز را برای فروش آزاد می‌برند و به آنها خدمت ارائه نکنند و با آنها برخورد شود.

به گفته مسئولان بخش عمده‌ای از گاز مایع استان سیستان و بلوچستان از سوی شرکت پرسی ایران گاز و از طریق ناوگان ریلی تأمین می‌شود، اما ناوگان ریلی به‌دلیل کمبود واگن‌ها، توقف در کرمان و یزد و یا مشکلات ناشی از تخریب ریل و… گاهی با مشکل مواجه می‌شود؛ و سوخت رسانی به مردم این استان به تأخیر می‌افتد این در حالی است که حتی یک روز تأخیر در سوخت‌رسانی به استان تبعات چندروزه دارد.

نظارت بر شیوه توزیع سیلندرهای گاز ادامه دارد

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان در این خصوص در گفت و گو با خبرنگار مهر، اظهار داشت: ایجاد صف با توجه به پراکندگی جمعیتی در حوزه شهری، روستایی و عشایری این استان ارتباط مستقیمی با نحوه اجرای طرح و همچنین چگونگی توزیع از سوی متولیان این امر دارد.

طبق آمار در شش ماهه اول امسال ۴۹ هزار و ۵۱۷ تن گاز به استان سیستان و بلوچستان اختصاص یافته است

داوود شهرکی با اشاره به نظارت بر شرکت‌های سیلندر پر کنی‌ها در استان سیستان و بلوچستان، افزود: طبق آمار در ۶ ماهه اول امسال ۴۹ هزار و ۵۱۷ تن گاز به این استان اختصاص یافته که از این میزان ۳۲ هزار و ۷۶۲ تن جذب شده و مقدار ۳۲ هزار و ۳۱ تن در سطح استان سیستان و بلوچستان توزیع شده است.

وی تصریح کرد: در این مدت ۱۳۴۵ مورد بازرسی از سوی بازرسان اداره کل صنعت، معدن و تجارت سیستان و بلوچستان از مراکز توزیع گاز و سیلندر پرکنی‌ها انجام شده است که ۱۰۳ مورد متخلف شناسایی و افراد پس از تشکیل پرونده به مراجع قضائی معرفی شدند.

وی با اشاره به اینکه، ارزش پرونده‌های تشکیل شده ۶ میلیارد و ۳۹۰ میلیون ریال بوده است، بیان کرد: قیمت هر سیلندر گاز ۹۷ هزار ریال است و اگر افراد بالاتر از این قیمت سیلندر را بفروشند متخلف شناخته می‌شوند و شهروندان می‌توانند از طریق سامانه ۱۲۴ این تخلف را گزارش دهند.

ورود منظم هفته‌ای ۲۴ واگن گاز مایع به سیستان و بلوچستان یک ضرورت است

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان هم در این خصوص به خبرنگار مهر، گفت: در ماه‌های اخیر شاهد ایجاد صف‌های طولانی مردم برای دریافت گاز مایع در استان سیستان و بلوچستان بودیم.

ماندانا زنگنه افزود: البته این مشکل مختص استان سیستان و بلوچستان نبود و در تمامی نقاط کشور دیده شد چرا که پالایشگاه‌ها برای مدتی در حالت اورهال و عدم تولید گاز مایع قرار گرفتند و در این مدت به دلیل فعال نبودن پالایشگاه‌ها میزان گاز مایع در کل کشور کاهش پیدا کرد و بسیاری از استان‌ها با کمبود گاز مواجه شدند.

وی با بیان اینکه، خوشبختانه فعالیت دوباره پالایشگاه‌ها از سر گرفته شده است، بیان کرد: اما نکته مهم‌تر اینست که با سرد شدن هوا استفاده شهروندان از گاز افزایش پیدا می‌کند و این مهم مستلزم راهکارهایی برای رفع کمبودهای احتمالی است.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان با تاکید بر تقویت ناوگان حمل و نقل گاز مایع، ادامه داد: شرکت‌های طرف قرارداد باید آنقدر امکانات داشته باشند که بتوانند تمامی سهمیه استان را جذب کنند که متأسفانه این شرکت‌ها با کمبودهایی در ناوگان حمل و نقل مواجه هستند.

وی گفت: از طرفی خرید واگن‌های جدید داخلی زمان بر است اما در مقابل می‌توان واگن‌های دسته دوم خریداری کرد تا بتوانیم حجم گاز بیشتری را به استان سیستان و بلوچستان وارد کنیم.

زنگنه با اشاره به اینکه، ورود منظم هفته‌ای ۲۴ واگن گاز مایع به استان سیستان و بلوچستان یک ضرورت است، افزود: از این پس هفته‌ای ۲۴ واگن گاز مایع توسط پرسی ایران گاز از طریق ناوگان ریلی وارد این استان خواهد شد.

وی تصریح کرد: در صورتی که شرکت توان افزایش این میزان را داشته باشد مقدار واگن‌ها بیشتر خواهد شد تا مشکلات و کمبودها مرتفع شود، دولت هم برای تسهیل و سرعت بخشیدن در توزیع به این شرکت ۵۰ دستگاه نیسان حمل سیلندر واگذار خواهد کرد.

وی بیان کرد: همچنین تمامی واحدهای مسکونی و صنفی که هنوز به گاز شهری تجهیز نشده‌اند برای دریافت سیلندر گاز مایع باید در سامانه الکترونیک تجارت آسان ثبت نام کنند و تنها به افرادی که در این سامانه ثبت نام کرده باشند، سیلندر تحویل داده می‌شود از طرفی هم برای سهولت در تهیه سیلندر گاز توسط شهروندان مقرر شد تا در ۲۰ نقطه زاهدان به طور پایلوت عاملیت‌های فروش سیلندر گاز با قیمت مصوب ایجاد شود و در صورت موفق بودن این طرح در سیستان و سپس در مناطقی از بلوچستان هم اجرا خواهد شد.

معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار سیستان و بلوچستان اظهار کرد: مجموع این اقدامات مانع از سو استفاده سودجویان و همچنین ایجاد صف‌های طولانی گاز می‌شود.

همانطور که بیان شد خوشبختانه اقدامات خوبی از سوی مسئولان دولتی برای تأمین گاز مایع مورد نیاز در استان سیستان و بلوچستان انجام شده است اما همانطور که در این گزارش اشاره شد یکی از حلقه‌های مفقوده در این میان نبود نظارت مناسب بر فعالیت واسطه‌ها و افراد سودجو است که امیدواریم برای این مهم هم تمهیداتی اندیشیده شود.


منبع: مهر

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا