ایران و جهان

وقوع یک انفجار مهیب در بیروت/ ۷۳ تن کشته و ۳۷۰۰ تن دیگر زخمی شدند

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل: منابع لبنانی عصر روز سه شنبه از شنیده شدن صدای یک انفجار قوی در بندر بیروت خبر دادند. متعاقب این اخبار، رسانه‌های لبنان گزارش دادند که تعداد زیادی از نیروهای ارتش و امدادرسانی به محل حادثه اعزام شده‌اند. صلیب سرخ لبنان نیز شمار زیادی خودروی آمبولانس به بندر بیروت گسیل و اعلام کر که زخمی‌ها صدها نفر هستند که برخی سرپایی مداوا شده و مصدومان با جراحات عمیق به بیمارستان‌ها منتقل شده‌اند.

خسارت‌های وارد شده به بندر بیروت گسترده گزارش می‌شود. شبکه المیادین نیز گزارش داد که آتش همچنان در محل انفجار زبانه می‌کشد.

اعلام عزای عمومی در لبنان

در پی این حادثه و مرگ شماری از شهروندان لبنانی، «حسان دیاب» نخست وزیر لبنان اعلام کرد که به احترام قربانیان این انفجار روز چهارشنبه (فردا) را در این کشور عزای عمومی اعلام می‌کند. برخی اخبار حاکی از آن است که همسر نخست وزیر لبنان، فرزندش و برخی مشاورانش در جریان انفجار بندر بیروت زخمی شدند. در همین حال، «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان شورای عالی دفاع این کشور را برای برگزاری نشستی فوق العاده فراخواند.

عاملان احتمالی انفجار بیروت

از سوی دیگر، ارتش رژیم صهیونیستی شامگاه سه شنبه در واکنش به انفجارهای بیروت، مسئولیت دست داشتن در این انفجارها را رد کرد. حزب الله لبنان نیز این احتمال را که انفجارهای مزبور نتیجه یک حمله راکتی بوده است، رد کرد.

در مورد میزان خسارات وارده به شهر بیروت، «مروان عبود» استاندار بیروت در اینباره گفت که «بیروت شهری فاجعه‌زده و حجم خسارت‌ها در آن بسیار سنگین است». عبود همچنین اشاره کرد که این حادثه انفجاری مشابه آنچه در هیروشیما و ناکازاکی رخ داده بود، است.

مرگ دبیرکل حزب «الکتائب اللبنانیه» در انفجار بیروت

برخی خبرها حاکی از آن است که «نزار نجاریان» دبیرکل حزب الکتائب اللبنانیه در جریان انفجار بندر بیروت کشته شده است.

واکنش سران و مقامات کشورهای مختلف جهان به انفجار بیروت

پس از این حادثه دردناک، سران و مقامات کشورهای لبنان، عراق، مصر، روسیه، قطر، ترکیه، شورای اروپا، انگلیس، امارات متحده عربی، یمن، فرانسه، اردن، قبرس، آمریکا و اتریش ضمن ابراز همدردی با دولت و ملت لبنان به حادثه انفجار مهیب بندر بیروت واکنش نشان دادند.

حزب الله لبنان با صدور بیانیه‌ای به انفجار مهیب در شهر بیروت واکنش نشان داد. بر اساس این گزارش، در بیانیه حزب الله آمده است: «به ملت لبنان و خانواده شهدا و مجروحان تسلیت می‌گوئیم و با آنها ابراز همدردی می کنیم». حزب الله لبنان همچنین تأکید کرد که «آنچه رخ داد یک فاجعه ملی بزرگ بود که لبنان و لبنانی‌ها را در شرایط سختی قرار داده است».

در بیانیه حزب الله همچنین تأکید شده است: «فاجعه دردناک انفجار بندر بیروت، ویرانی بی سابقه‌ای را به دنبال داشت و قطعاً چنین فاجعه‌ای پیامدهای خطرناکی در عرصه‌های مختلف انسانی، بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی و … به دنبال دارد».

حزب الله یادآور شده است که «عبور از بحران کنونی تنها از طریق وحدت و یکپارچگی میسر است. و این گروه مقاومتی تأکید کرده است که تمامی امکانات خود را در اختیار مردم شریف لبنان قرار می دهد». حزب الله در پایان بیانیه خود آورده است: «از خداوند متعال می‌خواهیم که شهدا را رحمت کرده و به خانواده‌هایشان صبر عنایت فرماید».

«مقتدی صدر» رهبر جریان صدر عراق ضمن اعلام همدردی با مردم لبنان گفت: «خداوند بیروت را از هر بلایی حفظ کند».

«سید عمار حکیم» رهبر جریان حکمت ملی عراق نیز ضمن تسلیت به دولت و ملت لبنان پس از انفجار بیروت گفت: «از جامعه جهانی می‌خواهیم در این درد و رنج در کنار لبنانی‌ها باشند».

«بشار اسد» رئیس جمهور سوریه پس از حادثه انفجار مهیب در بندر بیروت پیامی را خطاب به «میشل عون» همتای لبنانی خود ارسال کرد. بر اساس این گزارش، اسد در پیام خود خطاب به عون آورده است: «آنچه که در شهر بیروت رخ داد ما را بسیار دردمند ساخت». اسد همچنین در پیام خود به میشل عون با دولت و ملت لبنان در پی حادثه انفجار بیروت ابزار همدردی و همبستگی کرد.

«عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری مصر وقوع حادثه دردناک انفجار در بیروت را به دولت و ملت لبنان تسلیت گفت و برای مجروحان شفای عاجل و برای خانواده‌های آنان از خداوند متعال طلب صبر کرد.

«ولادیمیر پوتین» رئیس‌جمهور روسیه نیز با اعلام اینکه روسیه در اندوه ملت لبنان شریک است؛ مراتب همدلی خود را با خانواده و دوستان قربانیان این حادثه دردناک ابراز و برای آسیب دیدگان آرزوی بهبودی فوری کرد.

«تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر با «میشل عون» رئیس جمهوری لبنان تماس تلفنی گرفت و دستور ارسال بیمارستان‌های سیار به بیروت را صادر کرد.

«رجب طیب اردوغان» رئیس جمهوری ترکیه بامداد امروز (چهارشنبه) در گفتگویی تلفنی با همتای لبنانی خود «میشل عون» کشته شدن شماری از شهروندان لبنانی در حادثه انفجار مهیب بندرگاه بیروت را تسلیت گفته و برای مصدومان این حادثه آرزوی شفای عاجل کرد. اردوغان همچنین خاطر نشان ساخت که ترکیه آماده ارائه کمک به لبنان در زمینه‌های مختلف و در رأس آنها در زمینه بهداشت است.

رئیس شورای اروپا نیز برای ارائه کمک به لبنان در این حادثه اعلام آمادگی کردند.

«دومینیک راب» وزیر خارجه انگلیس ضمن اعلام همدردی با ملت لبنان، از آمادگی کشورش برای ارائه کمک و پشتیبانی خبر داد.

«محمد بن راشد آل مکتوم» حاکم دبی در پیامی جداگانه وقوع این حادثه را به ملت لبنان تسلیت گفت.

«محمدعلی الحوثی» عضو شورای سیاسی یمن در توئیتی نوشت: «با مردم لبنان به خاطر انفجار مهیب بیروت ابراز همبستگی می‌کنیم و به خانواده قربانیان تسلیت می گوییم».

«امانوئل ماکرون»، رئیس‌جمهور فرانسه نیز گفت که «فرانسه در کنار لبنان ایستاده است و همیشه چنین خواهد بود. کمک‌های فرانسه در راه است». افزون بر آن، «ژان ایو لودریان» وزیر خارجه فرانسه نیز در واکنش به انفجار بیروت اعلام کرد که کشورش آماده ارائه کمک با هر شیوه‌ای است که مقامات لبنان لازم بدانند.

«سفارت قزاقستان» در بیروت اعلام کرد که سفیر این کشور در نتیجه انفجار زخمی شده و به ساختمان سفارتخانه نیز خساراتی وارد شده است.

وزیر خارجه اردن نیز از آمادگی کشورش برای ارائه کمک به لبنان پس از حادثه انفجار در بندر بیروت خبر داد.

رئیس جمهوری قبرس نیز در پیامی ضمن تسلیت به ملت و دولت لبنان، پیشنهاد ارائه کمک داد.

سخنگوی کاخ سفید هم در بیانیه‌ای اعلام کرد که «ترامپ تحولات مربوط به انفجار بیروت را به دقت دنبال می‌کند». وزارت خارجه ایالات متحده نیز از پیگیری دقیق گزارشهای مربوط به انفجار بیروت خبر داد.

«الکساندر فان دِربِلِن» رئیس جمهور اتریش در صفحه توئیتر شخصی اش نوشت: «به یاد زخمی‌ها و خانواده‌های قربانیان “انفجار بیروت” با مردم لبنان ابراز همدردی می کنیم».

«فرحان حق» معاون سخنگوی دبیرکل سازمان ملل متحد در نشست خبری روزانه در پاسخ به این پرسش که آیا در انفجار مهیب روز سه شنبه به دفتر نمایندگی سازمان ملل یا نیروهای آن در لبنان آسیبی رسیده است، گفت: «تاکنون هیچ اطلاعاتی از انفجار لبنان به دستمان نرسیده است». وی در ادامه افزود: «هنوز گزارشی از آسیب دیدن نیروهای سازمان ملل متحد در آن کشور به دست ما نرسیده است اما امیدواریم آنها و مردم لبنان در این حادثه در سلامت باشند. آنچه برای ما اهمیت دارد آن است که مطمئن شویم ایمنی مردم لبنان تأمین می‌شود و آسیبی به آنها نمی رسد».

سخنرانی نخست وزیر لبنان با موضوع انفجار بیروت

«حسان دیاب» نخست وزیر لبنان ساعاتی پس از ان انفجار در یک سخنرانی کوتاه گفت: «دچار فاجعه شدیم اما به مسئولیت خود عمل می‌کنیم. انباری که در بندر بیروت منفجر شد، از سال ۲۰۱۴ در آنجا وجود داشته است».

نخست وزیر لبنان در ادامه در خصوص علت وقوع این انفجار تأکید کرد: «در حال حاضر نمی‌خواهیم که زود گمانه زنی کنیم. اما چیزی که می‌توانم بگویم این است که اجازه نخواهیم داد عاملان وقوع این فاجعه بدون مجازات باقی بمانند». دیاب همچنین گفت: «کسانی که مسئول وقوع این انفجار بوده اند باید تاوان آن را بپردازند. آنچه که اکنون حائز اهمیت به نظر می‌رسد این است که ما در این مصیبت، وحدت خود را حفظ کنیم».

نخست وزیر لبنان در پایان خواستار همراهی و کمک‌های کشورهای دوست لبنان شد و خاطرنشان کرد که دولت لبنان در حال حاضر قضاوت درباره علت اصلی وقوع انفجار را به پایان تحقیقات در این زمینه موکول می‌کند.

نشست فوق العاده شورای عالی دفاع لبنان

گفتنی است که اعضای شورای عالی دفاع لبنان دقایقی پیش جلسه فوق العاده خود درباره انفجار بیروت را آغاز کردند. بر اساس این گزارش، نشست فوق العاده شورای عالی دفاع لبنان به درخواست «میشل عون» برگزار می‌شود و وی ریاست جلسه مذکور را برعهده دارد.
 

گمانه زنی‌ها در مورد نقش احتمالی آمریکا در انفجار بیروت

کارشناسان امنیتی از احتمال طراحی عملیات خرابکاری توسط نیروهای آمریکایی در روزهای اخیر خبر دادند.

بر اساس این گزارش تصاویر راداری گشت زنی و عملیات شناسایی غیرعادی چهار فروند هواپیمای جاسوسی نیروی دریایی آمریکا مربوط به روز گذشته (دوشنبه) منتشر شده است.

گفته می‌شود، چهار فروند هواپیمای گشت‌زنی نیروی دریایی آمریکا بیش از ۳ ساعت در منطقه مشغول به گشت‌زنی و شناسایی همزمان بوده‌اند.
این هواپیماها از نوع P-۳ و P-۸ با قابلیت‌های جاسوسی ویژه ای با قابلیت شنود و اسکن منطقه‌ای هستند.

تحلیلگران امنیتی بر این باورند که این موضوع تاکنون بی سابقه بوده است.

براساس این گزارش، رجیستر هواپیماها به این شرح اعلام شده است:
۱) P-۳: ۱۶۰۷۶۴
۲) P-۸: ۱۶۹۰۰۲
۳) P-۸: ۱۶۹۳۲۸
۴) P-۸: Unknown

اهمیت این نکته و انتشار این تصاویر در آن است که منابع اطلاعاتی آمریکا از وجود ۵۰ تُن نیترات که حدود نُه سال است در این بندر دپو شده بود، خبر داشتند.

علت انفجار بیروت

«بدری ضاهر» مدیرکل گمرکات در بیروت در سخنانی تأکید کرد که «انفجار بندر “بیروت” ناشی از یک محموله نیترات آمونیوم بوده است».

بر اساس این گزارش، وی افزود که «این انفجار در محموله‌ای از ماده نیترات آمونیوم رخ داده که از لبنان در حال عبور بوده است و به دلیل اختلافات میان طرف‌های معامله که افرادی غیرلبنانی بودند، این محموله در بندر بیروت مصادره شده بود».

در همین حال، «عباس ابراهیم» مدیرکل امنیت کل لبنان اعلام کرد که «به نظر می‌رسد که این انفجار در مخزن مواد به شدت منفجره که از سال‌ها قبل مصادره شده بودند، رخ داده است».

آمار تلفات

«حمد حسن» وزیر بهداشت لبنان آخرین آمار از شمار قربانیان انفجار مهیب بیروت را اعلام کرد. بر اساس این گزارش، وی در این خصوص گفت: «شمار کشته‌های انفجار مهیب بیروت به ۷۳ نفر رسیده است». به گفته وزیر بهداشت لبنان، تا این لحظه ۳۷۰۰ نفر در اثر انفجار بندر بیروت زخمی شده‌اند.


منبع: مهر

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا