ایران و جهان

مظلومیت قم در پروژه «قم هراسی»/ قم پیشتاز در اعلام کرونا بود

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها – زهره مهرنوروزی: این روزها که می‌گذرد، مردم سر اسر جهان روزهای سختی را پشت سر می‌گذارند. خارج از مرزهای ایران «ویروس کرونا» مردم را به وحشت انداخته است. روز به روز بر تعداد مبتلایان به «کوید ۱۹» افزوده می‌شود و دولت‌های به اصطلاح پیشرفته و متمدن با هر تدبیری که به کار می‌برند نمی‌توانند جلوی پیشرفت و انتشار این ویروس را بگیرند. بهداشت جهانی نیز وارد عمل شده است و پروتکل صادر می‌کند، اما این ویروس تاجدار همچنان در سراسر دنیا یکه تاز است.

دولت چین که مدتی بود در شهر ۱۱ میلیونی «ووهان» با این ویروس درگیر بود سرانجام در سوم بهمن‌ماه مجبور شد وجود این ویروس را در کشورش رسانه‌ای کند؛ درست زمانی که آمار مبتلایان رو به افزایش بود و تعداد زیادی از مردم این شهرجان باخته بودند.

تنها راه عدم شیوع این ویروس تنفسی، عدم ارتباط مستقیم با مبتلایان است؛ این نکته را پزشکان چینی اعلام کردند و در نتیجه شهر ووهان از سوی دولت قرنطینه شد.

اما از جایی که ویروس کرونا جهانگرد است بعد از اینکه این بیماری خسارت اقتصادی قابل توجهی به چین وارد کرد؛ هم اکنون این مهمان ناخوانده در کمتر از سه ماه از اعلام حضورش توانسته حدود ۲۰۰ کشور دنیا را آلوده و دست به گریبان کند.

شناسایی کرونا در قم

در قم ماجرا از آنجا آغاز شد که در تاریخ ۲۸ بهمن‌ماه پزشکان قمی که در این زمینه پیشرو همکاران خود در کشور بودند به دو بیمار که با مشکلات حاد تنفسی در یکی از بیمارستان‌های قم بستری بودند مشکوک می‌شوند که مبادا این دو بیمار به کرونا مبتلا شده باشند. برای دست‌یابی به صحت آنچه که به آن مظنون بودند از بیماران آزمایش گرفته و برای تشخیص نوع ویروس به آزمایشگاه مشخصی که برای این منظور در نظر گرفته شده بود در تهران ارسال کردند.

این وقایع در حالی از سوی کادر درمانی قم رقم می‌خورد که بیماران تنفسی با همین نشانه‌ها در بیمارستان‌های سراسر کشور بستری بودند اما هرگز چنین شجاعتی به خرج داده نشد که آزمایشی برای تشخیص بیماری کرونا از سوی آنان گرفته شود.

برخی از مسئولان با سهل‌انگاری در پایش مسافران خارجی اجازه دادند بعد از چین، ایران به عنوان دومین کشور جهان به این ویروس مبتلا شود

دقت نظر پزشکان قم جای تقدیر دارد، اما متأسفانه پروژه «قم هراسی» دقیقاً از همین‌جا کلید خورد؛ برخی از مسئولان با سهل‌انگاری در پایش مسافران خارجی اجازه دادند بعد از چین، ایران به عنوان دومین کشور جهان به این ویروس مبتلا شود و قم را منشأ انتشار ویروس کرونا در ایران معرفی کردند.

این اتفاق‌ها در حالی رخ داد که چندین برابر کارگران و طلبه‌های چینی در قم، گردشگران و کارگران چینی در شهرها و کشورهای دیگر برای خود آزادانه می‌چرخیدند.

و اما ادامه ماجرا… روز ۳۰ بهمن‌ماه جواب تست کرونا هردو بیمار که در نهایت فوت شدند مثبت اعلام شد و استاندار نگران قم نسبت به برگزاری نخستین جلسه ستاد پیشگیری در استانداری اقدام کرد.

پس از انتخابات بود که احمد امیرآبادی فراهانی نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی برای جذب کمک‌های علوم پزشکی و هوشیار کردن مسئولان کمی در اعلام آمار قربانیان کرونا در قم زیاده‌روی کرد که توسط رسانه‌ها پوشش داده شد؛ حرکتی که حریرچی معاون وزیر بهداشت را مجبور به برگزاری نشست خبری کرد تا بگوید تعداد آمار قربانیان کرونا در قم بسیار کمتر از آماری است که نماینده مجلس قم بیان کرده است. هرچند که این حرکت نماینده قم باعث شد که در سطح کشور نگاه‌ها به قم منفی شود.

معرفی قم به عنوان کانون ویروس

مسئولان علوم پزشکی مانند کیانوش جهانپور سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا به آسانی در رسانه ملی قم را کانون کرونا معرفی کرد، از آنجایی معما در قم حل شده بود پزشکان که برای سلامت شهروندان اهمیت و احترام قائل بودند همه افرادی را که با مشکلات تنفسی به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کردند بستری و نمونه خون آنها را برای تست کرونا به تهران ارسال می‌کردند.

از صداقت قم در برخورد با این بیماری همین بس که حتی در اعلام آمار مبتلایان نیز کوتاهی نکرد، بدین سان آرام آرام زمزمه قرنطینه کردن قم در سطح کشور از سوی برخی دل نگران‌ها به فریاد تبدیل شد و تن رنجور قم بی‌دفاع را می‌لرزاند.

از صداقت قم در برخورد با بیماری کرونا همین بس که حتی در اعلام آمار مبتلایان نیز کوتاهی نکرد

اما جای بحث داشت که چرا با وجود اینکه ویروس کرونا به همه شهرهای کشور پیشتر از قم سرایت کرده و آمار مبتلایان در حال افزایش بود هنوز هجمه‌ها علیه قم رو به گسترش می‌رفت؟ آنگونه که باشگاه خبرنگاران در ۱۷ اسفندماه در مصاحبه‌ای از غلامعلی جعفرزاده ایمن آبادی نماینده مردم رشت منتشر کرد او چنین گفت: «شهر قم باید قرنطینه می‌شد و کسی که مانع این امر شد ظلم بزرگی به کشور کرده است.»

۱۸ اسفندماه، شهریار برزگر، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس نیز به ایلنا گفت: «متأسفانه در کشور ما در همان اول و به محض اینکه ویروس شناسایی شد باید قرنطینه شهرهایی همچون قم که درگیر این بیماری بودند را در دستور کار قرار می‌دادند ولی متأسفانه قرنطینه نشد و به سرعت و با حجم وسیع در کل کشور پخش شد. می‌شد این اقدام را انجام داد و افرادی که درگیر بودند را تحت قرنطینه قرار داد.»

۲۰ اسفندماه، مسعود پزشکیان نایب رئیس مجلس شورای اسلامی و وزیر اسبق بهداشت، در گفت‌وگوی ویژه خبری شبکه دو سیما عنوان کرد: «ارزیابی مجلس در خصوص نوع مقابله با کرونا به گونه‌ای است که از روز اول هم معتقد بودیم قم باید قرنطینه شود و روند مقابله باید با قاطعیت پیش می‌رفت تا از شیوع و پخش ویروس در کشور جلوگیری به عمل آید». «حاکمیت جامعه نباید اجازه دهد ناقلین ویروس به راحتی در جامعه تردد نمایند این همان کاری است که چین در قبال ویروس کرونا انجام داد» مسئولان دیگری نیز چنین نطق‌هایی کردند که فقط فرافکنی و فرار به جلو بود.

انتقاد از «قم هراسی»

استاندار قم در یکی از جلسات ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران با انتقاد از «قم هراسی» ایجاد شده به واسطه شیوع کرونا بیان کرد: کشف نخستین مورد ابتلاء به کرونا در قم صورت گرفت و این به معنای این نیست که شیوع این بیماری از قم بوده است؛ بیژن سلیمان پور معاون سیاسی امنیتی استاندار قم نیز در جمع خبرنگاران عنوان کرد: ما در زمینه قم هراسی نامه‌ای به مقامات نوشته‌ایم و از آن‌ها خواسته‌ایم به این قم هراسی پایان بدهند.

علی ابرازه قائم مقام علوم پزشکی قم نیز در جمع خبرنگاران گفت: قم منشأ شیوع کرونا نبوده و این استان کاشف کرونا در کشوراست.

در همین راستا اصحاب رسانه قم در پاسخ به «قم هراسی» ایجاد شده نامه‌ای را با ۱۸۰ امضا به سران سه قوه نوشته و منتشر کردند؛ در نخستین روز از سال جدید یکی از سایت‌ها با انتشار یک کارتون و نوشتن مطلبی بار دیگر ضمن متهم کردن قم به عنوان منشأ شیوع کرونا، اعلام کرد: «قمی‌ها اگر اعتراضی دارند بهتر است از مراجع قانونی اقدام کنند چرا که گفته‌های مسئولان در خصوص لزوم قرنطینه قم مستند است.» باز هم شهر بی‌دفاع قم قربانی شد. قم قربانی دقت، هوشیاری و صداقت پزشکانی شد که با ورود به هنگام خود از یک «فاجعه ملی» جلوگیری کردند. چرا که اگر وجود این ویروس در قم کشف نمی‌شد کرونا بی سرو صدا همچنان از مردم ایران قربانی می‌گرفت.

ضرورت برخورد با عاملان قم هراسی

مردم مؤمن و صبور قم در این مدت برای قطع زنجیره شیوع کرونا در کشور به تمام تصمیمات ستاد ملی مبارزه با کرونا سرتعظیم فرود آوردند؛ برگزاری برنامه‌های مذهبی مانند نماز جمعه و جماعت را تعطیل کردند و پذیرفتند که حرم حضرت معصومه (س) و مسجد مقدس جمکران نیز تعطیل شود، اما تحمل ندارند عده‌ای که ظاهراً خرده حساب‌هایی با دارالایمان ایران دارند وجهه شهرشان را مخدوش کنند و از مقامات قضائی می‌خواهند که با برخی رسانه‌ها که در این شرایط حساس با انتشار چنین مطالبی دل شهروندان قم را به درد می‌آورند برخورد جدی شود.

شرایط کشور ویژه است، بی‌شک از این دوران که عبور کنیم حتماً باید افراد زیادی پاسخگوی «قم هراسی» و کوتاهی در زمینه شناسایی زود هنگام وجود کرونا در ایران باشند؛ ناگفته پیداست که متهم کردن قم به کانون کرونا یک فرا فکنی بیش نیست، اما تا آن موقع باید صبر کرد.

اما این را بدان قم عزیز، مهم نیست که دیگران چگونه به تو نگاه می‌کنند؛ مهم نیست که دیگران درباره تو چه می‌نویسند. مهم این است که ما اهالی قم دوستت داریم و با افتخار پای تمام مشکلات این شهر ایستاده‌ایم.

قم این شهر همیشه میزبان دوباره میزبان هزاران زائر و مسافری خواهد بود که از اقصی نقاط ایران و جهان به اینجا می‌آیند و در حرم بانوی کرامت (س) آرام می‌گیرند. قم عزیز ما دوستت داریم و مثل همیشه عاشقانه به پایت ایستاده‌ایم.


منبع: مهر

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا