ایران و جهان

نقش آمریکا در مذاکرات صلح یمن/ شروط غیرمنطقی هیأت ریاض


خبرگزاری مهر، گروه بین الملل ـ رامین حسین آبادیان: مذاکرات صلح یمن میان طرف های یمنی و اعضای دولت مستعفی این کشور از روز پنجشنبه هفته گذشته آغاز شده و هم اکنون نیز ادامه دارد. این سومین دور از مذاکرات صلح میان دو طرف است؛ مذاکراتی که در ادوار گذشته با کارشکنی دست‌نشاندگان سعودی به جایی نرسیده بود.

با این حال، این دور از مذاکرات پس از ماه ها رایزنی ها توسط «مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، از روز پنجشنبه میان دو طرف آغاز شد تا شاید پایانی باشد بر حدود ۴ سال تجاوزگری وحشیانه رژیم سعودی و متحدانش به مردم بی دفاع و بی گناه یمن.

هیأت یمنی در قالب دولت نجات ملی که متضمن احزاب و جریان های مختلف یمنی از جمله جنبش أنصارالله است، در این دور از مذاکرات حضور دارد؛ مذاکراتی که در شهر «استکهلم» پایتخت سوئد برگزار می شود.

این درحالی است که علاوه بر طرف های مذاکره کننده یعنی هیأت های «صنعاء» و «دولت مستعفی»، «مارتین گریفیتس» فرستاده ویژه سازمان ملل متحد نیز در این دور از مذاکرات شرکت کرده است تا شاید بتواند دیدگاه های دو طرف را به منظور پایان جنگ خانمان‌سوز، به یکدیگر نزدیک تر کند.

در همین ارتباط، خبرنگار مهر گفتگویی را با «علی القحوم» عضو دفتر سیاسی جنبش «أنصارالله» یمن ترتیب داده است که مشروح آن از نظر می گذرد؛

*همانطور که می دانید مذاکرات صلح یمن هم اکنون در شهر استکهلم پایتخت سوئد در جریان است؟ شما روند مذاکرات را چگونه ارزیابی می کنید و دیدگاهتان در خصوص شروطی که هیأت نمایندگی از «دولت مستعفی» یمن در این مذاکرات مطرح کرده است، چیست؟

واقعیت این است که مذاکرات سوئد با چالش ها و دست اندازهای فراوانی مواجه است که هیأت ریاض آنها را به وجود آورده است. علت اصلی این مسأله هم آن است که هیأت ریاض شروط بسیار غیرمنطقی را در جریان مذاکرات مطرح کرده و می کند. طرح این شروط نشان می دهد که هیأت ریاض به دنبال آن است تا آنچه را که از طریق راهکار نظامی به دست نیاورده است، از طریق راهکار سیاسی محقق سازد.

بنابراین، مطرح کردن چنین شروطی در واقع سنگ اندازی در مسیر مذاکرات و به چالش کشیدن روند آن است؛ مسأله ای که تحت هیچ شرایطی مورد تأیید و رضایت هیأت صنعاء نیست. هیأت ریاض با این سیاست خود تلاش می کند تا تمامی درها به روی راه حل تشکیل دولت انتقالی در مرحله کنونی را ببندد.

*مهمترین شروط غیرمنطقی هیأت ریاض در جریان مذاکرات صلح سوئد شمال چه مواردی می شود؟ در طرف مقابل، پیشنهاد اساسی هیأت صنعاء جهت برون رفت از وضعیت کنونی در یمن، در این مذاکرات چیست؟

مهمترین شروط غیرمنطقی هیأت ریاض، مسأله الحدیده را دربر می گیرد و آنها خواستار خروج نیروهای یمنی از این شهر هستند. این درحالی است که تحقق چنین شرطی ممکن نیست. پیشنهاد اساسی هیأت صنعاء برای برون رفت از وضعیت فعلی، تشکیل دولت انتقالی با مشارکت تمامی اقشار و احزاب سیاسی است که البته پس از توقف تجاوز نظامی و پایان محاصره، محقق می شود.

موارد مذکور، نه تنها خواسته هیأت صنعاء که خواسته تمامی اقشار مردم یمن است. آنها خواهان آن هستند که جانیان و جنایتکاران و اشغالگران آمریکایی و سعودی از کشورشان خارج شوند تا خود سرنوشت سیاسی‌شان را در دست داشته باشند. از سوی دیگر، بهبود وضعیت اقتصادی نیز یکی دیگر از مهمترین مطالبات هیأت صنعاء و مردم یمن است.

علاوه بر این، گفتگو درباره اوضاع انسانی، کمک های بشردوستانه و مسأله بازسازی یمن نیز ازجمله محورهای دیگری است که در جریان مذاکرات صلح سوئد مطرح شده و می شود. هیأت صنعاء تمام تلاش خود برای تأمین منافع ملت یمن را به کار بسته و می بندد.

*همزمان با تداوم مذاکرات صلح سوئد شاهد آن هستیم که تجاوز نظامی عربستان سعودی و متحدانش به یمن همچنان ادامه دارد و متوقف نشده است. آیا این اقدام  به معنای عدم جدیت ائتلاف متجاوز در تحقق صلح در یمن نیست؟

بله همینطور است؛ تجاوز نظامی سعودی ـ آمریکایی ـ اماراتی به یمن متوقف نشده و در برخی جبهه ها تشدید نیز شده است. بمباران مناطق مختلف یمن توسط جنگنده های متجاوز ائتلاف سعودی همچنان ادامه دارد. اخیرا نیز جنگنده های سعودی با ارتکاب جنایت جدیدی در الحدیده شمار زیادی از غیرنظامیان را قربانی کردند.

در صعده نیز وضعیت به همین صورت است و در منطقه «باقم» حملات سعودیها و متحدانشان به شهادت و زخمی شدن تعدادی از شهروندان یمنی منجر شد. پر واضح است که تداوم این حملات تجاوزکارانه آن هم همزمان با تداوم مذاکرات صلح سوئد دلیلی آشکار بر عدم جدیت ریاض برای پایان جنگ و محاصره در یمن است.

این نشان می دهد که عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا همچنان قصد ندارند دست از سیاست های تجاوزکارانه خود در یمن بردارند. آنها همچنان به دنبال غارت ثروت های یمن هستند. آنها همچنان در صدد تسلط کامل بر تنگه استراتژیک باب المندب هستند. در این میان، امارات هم نقش مزدوری آمریکا را بازی می کند.

درحال حاضر، مزدوران از سراسر نقاط جهان همچون سودان برای یاری رساندن به سعودیها و آمریکایی ها وارد یمن شدند. از سوی دیگر شرکت هایی که در زمینه ارتکاب جنایت های جنگی تبحر خاصی دارند همچون شرکت بلاک واتر، به ریاض و واشنگتن کمک می کنند. این درحالی است که تروریست های داعش و القاعده نیز در یمن حضور دارند.

*تاکنون که چند روزی از مذاکرات صلح سوئد سپری می شود آیا پیشرفت محسوسی در روند این مذاکرات حاصل شده است؟ آیا می توان به آینده مذاکرات صلح سوئد درباره یمن امیدوار بود؟

تا بدین لحظه به دلیل کارشکنی ها و سنگ اندازی های هیأت ریاض، پیشرفت ملموسی در مذاکرات سوئد درباره یمن حاصل نشده است. این نشان می دهد که ایالات متحده آمریکا و عربستان سعودی قصد پایان جنگ و محاصره را ندارند.

ضمن اینکه آمریکایی ها تصمیم گیرندگان نهایی هستند و نه سعودی و هیأت ریاض. وزارت خارجه آمریکا رسما وصراحتا مخالفت خود با برخی فریادها برای توقف حمایت از متجاوزان علیه یمن را اعلام کرد. بنابراین، تصمیم آمریکایی ها هم اکنون بر تداوم پروژه استعماری در یمن، استوار است.  هیچ شکی وجود ندارد که واشنگتن حرف اول و آخر را می زند.


منبع: مهر

نمایش بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا